
چهار شنبه سوری در اصفهان - مقالات مفید آکا
مقالات مفید - آیین و جشنها - چهارشنبه سوری در اصفهان
آتش افروختن در معابر؛ کوزه شکستن ، فالگوش ؛ گره گشایی و غیره کاملاً متداول است و تمام آن آدابی که در طهران معمول است در اصفهان نیز رواج دارد و شکوه شب چهارشنبه سوری در اصفهان از تمام شهرهای ایران بیشتر است...
تاریخچه
جشن سور از گذشته بسیار دور در ایران مرسوم بوده است. که چشنی ملی و مردمی است و "چهارشنبه سوری" نا گرفتهاست که طلایه دار نوروز بشمار میرود
جشن سوری در ایران قدیم در یکی از پنج روز آخر اسفند ماه بر پا میگشت، چرا که ایرانیان شنبه و آدینه نداشتند و ماه را به هفتهها تقسیم نمیکردند بلکه قبل از ورود اسلام به ایران هر سال ۱۲ ماه ، و هر ماه به ۳۰ روز بوده که هر کدام از این ۳۰ روز اسمی مشخص داشتهاست که بنام یکی از فرشتگان خوانده میشد چون هرمزد روز، بهمن روز اردی بهشت روز و غیره که بعد از ورود اسلام به ایران تقسیمات هفته نیز به ان اضافه شد.
در ایران باستان در پایان هر ماه جشن و پای کوبی با نام سور مرسوم بودهاست و از سوی دیگر چهارشنبه نزد اعراب "یوم الارباع" خوانده میشد و از روزهای شوم و نحس بشمار میرفت و اعتقاذ داشتند که روزهای نحس و شوم را میبایست با عیش و شادمانی سپری کرد تا شیاطین و اجنه فرصت رخنه در وجود آدمیان را نیابند. بدین ترتیب ایرانیان آخرین جشن آتش خود را به آخرین چهارشنبه سال انداختند و در آن به شادمانی و پایکوبی پرداختند تا هم چشن ملی خود را حفظ کنند هم بهانه بدست دیگران ندهند و بدین ترتیب چشن سوری از حادثه روزگار مصون مانند و برای ایرانیان تا به امروز باقی ماند.
مختار برای کشتن یزید که در شهر کوفه که اکثر آنان ایرانی بودهاند از این فرصت استفاده کرده و در زمان همین جشن که مصادف با چهارشنبه بود یزید را قصاص نمود.
منبع:ویکیپدیا