با مراسم قند شکنی بعد بله برون بیشتر آشنا شوید
بله‌برون یکی از مراسم‌‌‌هایی است که طبق سنت به دنبال مراسم خواستگاری برگزار ‌‌می‌شود. پس از گرفتن جواب مثبت از عروس خانم، خانواده آقا داماد، حلقه نشان را با یک

فیلم خنده دار شکستن کله قند - عروس ایرانی

پس از این که خانواده عروس بله را دادند ، یک شب بزرگان خانواده پسر برای مشخص کردن مبلغ مهریه و دیگر مسائل به خانه دختر میرفتند . در خانه عروس خانم پس از صحبت های بسیار درمورد مهرریه و صحبت های دیگر با ثابت شدن قول و قرار ها با صلوات و کف زدن صحبت ها را تمام می کردند و به رسم محلی ، کله قندی را که خانواده پسر به دنبال خود آورده اند از سوی یکی از نزدیکان داماد می شکند.

البته این شکستن با تشریفات خاصی همراه است و با تفریح و بگو و بخند بسیاری همراه می باشد . این قند کله ای که به زیبایی تزیین شده است باچکش قند شکنی که آن هم تزئین شده است کله قند با یک ضربه محکم جدا میشود و با گرفتن انعام به مادر دختر داده میشود که پس در مراسم عقد روی پارچه سفیدی که به وسیله دونفر روی عروس خانم گرفته میشود ساییده می شود.

در این مراسم پس از شکستن کله قند به همه چای شیرین می دهند و به خانواده پسر چای شیرین دورنگ میدهند که در مقابل مبلغی به عنوان انعام پس از خوردن چای دورنگ داخل استکانها گذاشته میشود ....

 

مراسم قند شکنی در کرج

شکستن کله قند در شب شیرینی خوران دو جوان پس از رضایت پدر و مادر عروس به وسیله یک جوان مجرد و اگر نبود جوان ترین عضو حاضر در مراسم از سوی عروس صورت میگیرد که مسؤل قند شکستن هست با گفتن قند شکن کند است و قند را نمیشکند ، کلی پول از فامیل های عروس و داماد که در مراسم هستند جمع میکند و پس از گرفتن این شاباش ها قند را می شکند.

این کله قند که شکست ، باید بماند و مادر عروس آن را خرد میکند و در ظرف قند عروس میریزد و زمان بردن جهیزیه به عروس و داماد می دهند تا استفاده کنند.

مراسم قند شکنی,قند اشکنون,مراسم قند شکنی عروسی

اره سری یا قند شکنی در سوادکوه 

یکی دو شب پس از خواستگاری مراسم اره سری برپا می شد به نحوی که یک قواره پارچه به عنوان علامت در مجمه ای می گذاشتند و به خانه عروس می بردند. کله قند شکستن پای تقریبا ثابت همه ی  اره سری ها بود . در شب اره سری از سوی خانواده داماد یک نفر شیخ یا پا منبری خوان برای جاری کردن صیغه ی محرمیت دعوت می شد و بعد از خواندن دعای مخصوص با چکش کله قند را می شکست.

مادر عروس در سینی ای که اغلب با یک بقچه ی زیبا تزیین شده بود یک قواره پارچه پیراهنی و یا دستمال و جوراب مردانه می گذاشت و به مجلس می برد که این کادو مال کسی بود که کله قند را شکست. تکه های کله قند را به مادر عروس می دادند تا عروس خانم آن را با خود به خانه ببرد و با داماد نوش جان کند.

مراسم قند سیندیرما در چهاربرج

مراسم “قند سیندیرما” (قند سینما) یکی از مراسماتی است که از زمانهای قدیم در شهر چهاربرج رواج دارد. این مراسم بعد از خواستگاری (ائلچی‌لیک) و “بله” گرفتن از عروس و خانواده‌اش صورت می‌پذیرد. برای اجرای مراسم قند سیندیرما هر دو خانواده (اوغلان ائوی و قیز ائوی) فامیل و دوست آشنا را به همراه ریش سفیدان شهر به خانه پدر عروس دعوت می‌نمایند. در آنجا خانواده عروس و داماد با همکاری و مساعدت ریش سفیدان مقدار مهریه (کَبین) و شیربها (باشلیق) را مشخص می‌نمایند و به رسم سنت در کاغذی نوشته و آن را امضا می‌کنند.مراسم قند سیندیرما در چهاربرج

سپس نوبت آوردن و شکستن قند می‌رسد. قند را بر روی یک سینی که پارچه قرمز رنگی بر روی آن کشیده شده قرار داده و با تزئیناتی خاص به همراه قند شکن (قَششان) به مجلس می‌آورند. به رسم ادب، قند را جلوی مسن‌ترین فرد حضور یافته در مجلس می‌گذارند تا او بشکند. اغلب این فرد نیز قند را به افراد و ریش سفیدان دیگر تعارف می‌کند تا آنها بشکند. بعد از چند دقیقه، اقوامِ جوان و نوجوان خانواده داماد (اوغلان طرفی‌نین آدام‌لاری) جلوی فردی که می‌خواهد قند را بشکند جمع می‌شوند تا کلّه‌ی قند (قندین باشین) را مال خود کنند.

ریش سفید مورد نظر، قند را در دستانش گرفته و برای خوشبختی زوجین دعا می‌کند و صلوات می‌فرستد. سپس یک ضربه از قسمت کلّه‌ی قند زده و آن را می‌شکند. کلّه‌ی بر زمین افتاده قند را یکی از جوانان بر می دارد. البته اگر زرنگ باشد چون کلّه‌ی قند مشتری زیاد دارد و به قول چهاربرجی‌ها (گرَک قندین کلّه‌سین قاپاسان).

مراسم قند سیندیرما در چهاربرج

بعد از چند روز مادر عروس به همراه یک کادو (خلعت) به خانه‌ی کسی که کلّه قند را برداشته می‌رود. با تقدیم آن کادو که معمولا یک پیراهن و یا پارچه‌ی پیراهن است، کلّه قند را از آنها می‌گیرد و به همراه مراسمی به نام “قند باشی” به خانه‌ی داماد می‌برد. مراسم قند باشی شامل بردن انواع کادو از طرف خانواده عروس به خانواده داماد می‌باشد.

مراسم قند سیندیرما در بین اهالی چهاربرج و حومه از چنان جایگاه عُرفی و اجتماعی برخوردار است که اگر قند یک دختر و پسر شکسته شود دیگر آن دختر مال آن پسر است و ارزشی همانند سند ازدواج دارد. با انجام مراسم قند سیندیرما، درست است که زوجین به صورت رسمی زن و شوهر نمی‌شوند ولی از نظر عرف جامعه‌ی چهاربرج، آن دو رسما زن و شوهرند. قند سیندیرما یک نوع اعلام است به ایل و جامعه که دختر و پسری باهم قند زندگی‌شان را شکسته و مابین همه تقسیم می‌کنند.

منبع : بخش اطلاعات عمومی آکاایران
برچسب :