
آشنایی با زیردریایی نهنگ ساخت ایران
در طراحی و ساخت این زیر دریایی از امکانات و منابع بیش از 49 مرکز دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور استفاده شده است و همچنین تعداد نزدیک به 200 زیر طرح صنعتی و 70 مقاله علمی دستاوردهای مهم این طرح ساخت این زیردریایی است، دو زیر سیستم عمده، پریسکوپ تلویزیونی و سونار غیر فعال پیشرفته به عنوان چشم و گوش این شناور زیر سطحی توسط مجتمع دانشگاهی برق دانشگاه صنعتی مالک اشتر و تحقیقات جهاد کشاورزی ساخته شده است.
بعد از زیردریائی غدیر ، نهنگ دومین زیردریائی بومی ساخت ایران استکه مجهز به یک سیستم رادار جستجوگر سطحی و یک دکل مخابراتی است که آنرا برای نفوذ به بندرگاه ها مناسب ساخته و نیز توانائی خوبی در مین گذاری مخفیانه دارد.فرمانده نیروی دریائی ایران میگوید: نهنگ حاصل تلاش کارشناسان نیروی دریائی، متخصصین و محققان دانشگاهی است. طراحی این زیردریائی خیلی طول کشید اما سرانجام در اینکار موفق شدیم.
مجید حیدری مورچه خورتی یکی از فعالان ساخت این زیردریایی در گفتگویی که با خبرگزاری فارس انجام داده بود با بیان این مطلب که طراحی و ساخت این پروژه کاملا توسط دانشمندان و محققان ایرانی بدون وابستگی به خارج از کشور انجام شده، افزود: محققان و پژوهشگران ایرانی طی 10 سال تحقیق و مطالعه موفق شدند به دانش این پروژه دست پیدا کنند.
گفته می شود که این یک زیردریائی سونارگریز (رادارگریز) است. مقامات ایران می گویند که این زیردریائی به سیستمهای الکترونیکی پیشرفته ساخت ایران مجهز است و قادر به شلیک همزمان اژدر و موشک نیز می باشد. این مقامات هیچ توضیحی در مورد برد این سلاحها نداده اند.
زیردریائی نهنگ دومین تلاش ایران در طراحی و ساخت زیردریائی و در عین حال یکی از پر هزینه ترین پروژه های دفاعی ایران بوده است.این زیردریائی کاملا" منطبق با شرایط خلیج فارس طراحی شده که این مزیت به ایران امکان استفاده های گوناگونی از این زیردریائی را میدهد
بد نیست بدانید برخی از کارشناسان غربی نهنگ را یک مینی زیر دریائی با توانائی های ناشناخته می دانند. از نظر آنها بر اساس تصاویر موجود ، نهنگ یک مینی زیردریائی است اما از نظر امکانات داخلی و توانائی های آن اختلاف نظر دارند. به طور مثال برخی می گویند ایران 4 زیردریائی کوچک از کلاس ناشناخته (غدیر ) ساخت کره شمالی در اختیار دارد که آنها فقط برای جابجائی غواص کاربرد دارند در حالیکه از نظر برخی دیگر این تصورات بی معنی است و آنها را زیردریائی هائی با توانائی عملیات در آبهای عمیق و حمل حدود 16 عدد مین دریائی در هر سورتی از ماموریت می دانند. نهنگ از لحاظ طول و عرض اندکی از غدیر بزرگتر است و شاید ظرفیت آن نیز تقریبا" دو برابر ( 350 الی 400 تن ) باشد. نهنگ همچنین دارای تجهیزات الکترونیکی پیشرفته تری نسبت به غدیر است.
به هر حال زمانیکه صحبت از زیردریائی نهنگ میشود فرضیه های مختلفی به نظر می آید.نخستین فرض این است که زیردریائی نهنگ اساسا" یک زیردریائی تهاجمی برای مقابله با کشتی هاست.
فرض بعدی که تا حدی هم محتمل به نظر میرسد این است که نهنگ توانائی حمل مین های دریائی بیشتر و بزرگتری نسبت به زیردریائی غدیر داشته باشد.
و فرضیه سوم این است که که این زیردریائی برای انجام عملیات ویژه و قاچاق طراحی شده است. به طور کلی اطلاعاتی راجع به موتور و یا تجهیزات داخلی این زیردریائی وجود ندارد و فقط از روی تصاویر موجود می توان به پاره ای مشخصات آن پی برد اما در مجموع می توان حدس زد که این زیردریائی از توان عملیاتی گسترده تری نسبت به غدیر برخوردار است .
مشخصات
نام جنگ افزار : زیردریایی نهنگ
تجهیزات : دارای سونار و یک رادار جستجوی سطحی
تسلیحات : 2 تا 4 لول پرتاب اژدر و محفظه های شلیک موشک نور ، مین گذار.
سال شروع خدمت : مارس 2006
وزن : 350 الی 400 تن
قابلیت ویژه : کف نشینی و دور ماندن از شناسایی
سرعت در سطح آب : 25 کیلومتر بر ساعت
سرعت زیر سطح آب : 44 کیلومتر بر ساعت
ساخت : صنایع دفاع جمهوری اسلامی ایران
طول : 20 متر
قطر : 3 متر
ارتفاء : 2.5 متر
نیروی محرکه : دیزل الکتریک
تعداد در حال خدمت : یک فروند
منبع : tebyan.net